Rekordlåga räntor

Att vi befinner oss i en situation där vi har rekordlåga räntor har nog knappast undgått någon. Faktum är att situationen som vi har i dag med minusränta är unik och det är svårare än någonsin för småsparare att få avkastning på sitt kapital, i alla fall på bankernas sparkonton.

Vi befinner oss dessutom i en situation då börsen är högt värderad och nedsidan är stor. Många, inklusive undertecknad, ser en fara i att börsens upptrissade nivåer beror på att det är svårt på att få avkastning någon annanstans, snarare än att företagen redovisar starka resultat.

Så vad kan man göra för att få avkastning på sitt kapital? Då de låga räntorna inte bara är ett fenomen som visar sig på sparkontot, utan även på privatlån, kan det vara en tanke att använda dessa lån för att göra någonting som är värdeökande.

Varför inte renovera sommarstugan om du har planer på att sälja den? Den riskvillige kan även använda lånet för att investera i aktier och liknande, även om det inte rekommenderas av undertecknad mot bakgrund av det som nämndes i det andra stycket.

Hur länge kommer då dagens räntenivåer att hålla i sig? Ja, därom tvista de lärde. Det man i alla fall kan säga säkert är att situationen, hur frustrerande den än må verka, trots allt ger vissa möjligheter. Det gäller bara att veta hur och var man ska placera sina slantar.

Lämna en kommentar